Benus
Tosty środziemnomorskie z krewetkami
Składniki:
  • chleb tostowy Benus
  • ok. 150 g krewetek
  • 2 cebule dymki
  • 2 pomidory
  • masło
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 20 dag sera gouda
  • 10 dag sera pleśniowego rokpol
  • sałata

Tosty śródziemnomorskie z krewetkami

cebulę dymkę i pokrojone w plasterki pomidory podsmażyć na maśle. Krewetki odsączyć, dodać do cebuli i pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, podgrzewać na wolnym ogniu przez 5-6 min. Dodać śmietanę, zamieszać, podgrzewać jeszcze ok. 1-2 min. Sałatę pokroić w cienkie paski, ułożyć na kromkach chleba tostowego, na to nałożyć farsz, pokruszony ser pleśniowy i żółty. Zapiekać przez ok. 15 min w temperaturze ok. 200°C. Podawać gorące.