Benus
Pita love z żenszeniem
Składniki:
  • pita „Mestemacher”
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • filiżanka fasoli szparagowej z puszki
  • filiżanka czerwonej fasoli z puszki
  • cebula
  • ziarna słonecznika
  • kilka pieczarek, pokrojony seler
  • czarne lub zielone oliwki
  • marchewka, seler
  • łyżeczka żeńszenia
  • sól, pieprz
  • żółty ser
  • filiżanka świeżego szczypiorku
  • sos jogurtowy

Pita love z żeńszeniem

Oliwę podgrzać na patelni, dodać pieczarki, dusić ok. 3 min. Zredukować ogień do minimum, dodać marchewkę, seler, żeńszeń, sól i pieprz. Smażyć jeszcze kilka minut, aby składniki zmieszały się. Marchewka i seler powinny pozostać kruche. Dodać ziarna słonecznika i fasolę i smażyć jeszcze przez chwilę. 

W międzyczasie, podgrzać pitę w tosterze, wypełnić kilkoma plasterkami żółtego sera, włożyć do tostera, piekarnika lub mikrofalówki na ok. 30 sek. (lub do momentu gdy ser zacznie się rozpuszczać). Następnie pitę wypełnić pozostałym nadzieniem, dodać sos i szczypiorek.
Wskazówki przy pieczeniu:
- w tosterze: 1-2 min. w środkowym zakresie temperatury,
- w piekarniku: 1-2 min. przy 200°C,
- na grillu: ok. 1 min. z każdej strony.
Po upieczeniu pita powinna być miękka i elastyczna. Po upieczeniu pitę należy otworzyć wzdłuż nacięcia i wypełnić zgodnie z przepisem.